tiistai 21. toukokuuta 2013

Fysioterapiaan

Pikku-ukon kolmikuisneuvolassa meillä oli terveydenhoitajan kanssa puhetta, että haluaisimmeko käydä fysioterapeutilla. Ja tietenkin menemme mielellämme, vaikka ukon motoriikka onkin tähän asti kehittynyt ihan ikätasoisesti. Oli ihan hyvä, että asia tuli puheeksi niin aikaisin, sillä ilmeisesti pääsemme terapiaan vasta kesäkuussa. Voimme kyllä ihan hyvin odottaa, sillä en usko että meillä olisi sen aikaisemmin ollut edes tarvetta fysioterapeutille. Olen tosin kuullut, että paikkakuntamme fysioterapeutilla ei ole kokemusta down-lapsista, mutta ei tuosta käynnistä varmasti haittaakaan ole.

Synnytyssairaalassa saimme vauvan käsittelyohjausta ja neuvoja, miten voimme edistää pään kannattelun, tarttumisen ja kääntymisen opettelua. Ja uskon että noista neuvoista on ollut kovasti kyllä hyötyä. Pikku-ukolla on kuitenkin edessä aina vain isompien ja vaativampien juttujen opettelua, joten on ihan mukavaa saada opastusta siihen miten voisimme tukea kehitystä. Tällä hetkellä ukko kannattelee päätä, osaa kääntyä ja tarttua esineeseen. Seuraavana ohjelmassa ovat varmaankin ryömiminen ja istuminen. Niiden edistämiseen siis toivon saavani apua fysioterapiasta. 

Ryömimiseen ukolla muuten on jo kova yritys. Vatsallaan ollessa se yrittää potkia jaloilla vauhtia alustasta, mutta ylävartalo ei oikein vielä lähde mukaan. Ei sillä että vielä tarvitsisikaan, mutta sen huomaa miten ukkoa turhauttaa kun menohaluja jo löytyisi mutta eteenpäin pääsee vain tuurilla muutaman sentin.

Alla pikku-ukko uudessa kesäpuvussaan. Sillä on jännä tapa selällä maatessaan kääntää kädet tuollaiseen asentoon. En tiedä tekevätkö "tavisvauvat" noin, taitaa liittyä downiin. Olen yrittänyt ohjata ukon käsiä keskelle antamalla sille aina jonkin lelun hypisteltäväksi.2 kommenttia:

  1. Eiköhän se fysioterapeutti anna jotain hyviä kikkoja/ ohjeita, vaikkei kokemusta juuri downeista ole. Ei ne varmaan kauheesti tässä kohtaa eroa "tavislapsista" ja löytyyhän niitä viivästymisiä, vaikkei mitää diagnoosia olisikaan :) Kaikki oppii ajallaan, myös teidän ukkeli :) Ja varmaan pikku-ukostakin kivaa " jumppailla".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin mä olen kanssa miettinyt, että tällä hetkellä ukko on melkein kuin kuka tahansa viisikuinen. Lukuunottamatta lievää "löysyyttä". Eli varmasti fysioterapeutista on apua meille, toivottavasti saadaan paljon jumppaohjeita! :)

      Poista