torstai 27. kesäkuuta 2013

Ikävä ajatus

Olen jutellut pikku-ukon downin syndroomasta tosi monen tutun (ja vähän vähemmänkin tutun) ihmisen kanssa. Toisilla on ainakin vähän tietoa siitä, mikä downin syndrooma on, toisilla taas ei. Yllättävän moni tuntee tai ainakin tietää jonkun jolla on down. Sen sijaan monikaan ei tunnu tietävän, mistä downin syndrooma johtuu. Tai siis oikeastaan sitä, ettei sille ole mitään erityistä syytä, vaan kyse on ihan sattumankaupasta, triplapotista kromosomibingossa.

Kuitenkin tuntuu, että jotkut ihmiset ajattelevat kehitysvammaisuuden automaattisesti johtuvan jostakin, mitä äiti on tehnyt raskaana ollessaan. Pelkään että nyt selkäni takana supatetaan, että olen tehnyt jotain väärin raskausaikana. Lisäksi joillakin vanhemmilla ihmisillä saattaa vielä olla sellainen käsitys, että kehitysvammaisuus on rangaistus perheelle jostakin pahasta. Tuntuu hirveän pahalle ajatella tällaisia asioita, mutta en vain voi sille mitään, että välillä ikävät ajatukset saavat vallan. Näitä juttuja muuten mietin viime yönä kun en saanut unta millään. Mikähän siinäkin on, että aina ne mieltä painavat asiat tuntuvat yöllä vielä monta kertaa kauheammilta?

Pitäisi pystyä laittamaan nämä "mitä muut ajattelee" -mietteet taka-alalle, sillä ihan varmasti tulevaisuudessa saamme pitkiä katseita ja selän takana kuiskimista ihan riittämiin. Eipä siinä auta muu kuin opetella olemaan välittämättä negatiivisesta huomiosta, ja nauttia täysillä siitä positiivisesta, jota onneksi tulee paaaaljon enemmän kuin negatiivista. Viimeksi muuten tänään pikku-ukko sai roppakaupalla ihastelua osakseen, kun kävimme näytillä työpaikallani. Oli kiva kahvitella työkavereiden kanssa pitkästä aikaa, vaikka ihan vielä en töihin takaisin kaipaakaan.

Tässä vähän vielä loppukevennystä kuvien muodossa. Emme varsinaisesti ainakaan vielä mitään sormiruokailua harrasta, mutta tänään annoin ihan vaan huvin vuoksi ukolle kurkunpalasen ihmeteltäväksi.3 kommenttia:

 1. Minusta taas tuntuu, että downeista tiedetään enemmän kuin muista kehitysvammoista. En usko, että nykyään on kovinkaan paljoon enää sellaisia, jotka eivät tiedä mistä downin syndrooma johtuu!
  Kiitos ihanasta blogista, seuraan tätä ahkerasti :-)

  VastaaPoista
 2. Ihana pieni poika! :)

  Onpa vaan surullista kuulla, että ihmisillä on vielä tänäkin päivänä tällaisia ennakkoluuloja ja käsityksiä..

  VastaaPoista
 3. Hei! Ihana pieni teillä ja sinulla mukava tapa kirjoittaa. Minustakin tuntuu, että downin syndroomasta tiedetään kehitysvammoista ja -häiriöistä eniten, mutta ei toki tarpeeksi. Taitaa olla niin, että on paljon ihmisiä, jotka ajattelevat hyvin yksinkertaisesti, omien ennakkokäsityksiensä varassa eivätkä välitä ottaa selvää asiasta ennen kuin se koskettaa itseä. Vammat, sairaudet, totutusta "normaalista" poikkeavat ovat tällaisia asioita. Valitettavasti joudutte varmasti kuulemaan ja kohtaamaan monenlaisia käsityksiä, pelkoja, luuloja ja uskomuksia, varmasti niitäkin, jotka satuttavat. On ehkä niin, että ikävien asioiden määrä ei muutu, mutta tietenkin muista asioista voi sitten tehdä mielettömän iloisia! Iloa kesäänne, lukijasi MaijaH

  VastaaPoista