tiistai 3. syyskuuta 2013

Muskari

Tänään aamulla olimme pikku-ukon kanssa ihan ensimmäistä kertaa muskarissa. Siellä saa pari kertaa käydä tutustumassa, ennen kuin pitää päättää jatkaako koko lukuvuoden. Ensi viikolla ainakin vielä menemme musisoimaan, mutta sen jälkeen en oikein tiedä... Muskarissa oli kyllä ihan mukavaa, mutta yksi juttu mietityttää. Tämä on oikeasti ihan typerää, mutta minua ahdistaa se, että ihan varmasti jossain vaiheessa muskariryhmän pikkuvauvat (suurin osa ryhmäläisistä oli kolmi-nelikuisia) menevät kehityksessä ukon ohi. En millään jaksaisi mitään ihmettelyä enkä halua selitellä asioitamme vieraille ihmisille.

Tiedän kyllä, että kaikki lapset kehittyvät omaan tahtiinsa, ja että hitaampi kehitys suorastaan kuuluu pikku-ukon kohdalla asiaan, mutta silti minusta tuntuu jotenkin pahalta. Tätä tunnetta on kovin vaikea yrittää selittää ja vähän luulen, että sen voi ymmärtää vain toinen saman kokenut. Haluan kuitenkin selventää asiaa sen verran, etten missään nimessä ole kateellinen muiden vauvoista. En ikinäikinäikinä vaihtaisi meidän rakasta pikku-ukkoa pois, mutta kaipa jokainen äiti toivoisi oman lapsensa kehittyvän normaalisti.

Minua inhottaa ja harmittaa tuntea näin, mutta en voi sille mitään. Ja luulen, että vastaavia tilanteita on vielä paljon edessä. Toivon, että jossain vaiheessa sopeutuisin tilanteeseemme niin hyvin, etten enää miettisi tällaisia juttuja. Toisaalta ukon kasvaessa ero tavallisiin lapsiin kasvaa vuosi vuodelta, ja tämä tosiasia saa minut pelkäämään, etten ikinä totu tähän. :(

Juttelin muskarin jälkeen äitini kanssa Skypessä ja hän esitti tärkeän kysymyksen, jota itse en synkistelyissäni edes tajunnut ajatella; "Tykkäsikö pikku-ukko olla muskarissa?". Niin, lapsihan se päähenkilö tässä on, enkä minä. Muskarissa käyminen olisi ukolle varmasti tosi mieluinen harrastus ja sille tekisi hyvää nähdä muita lapsia. Eli ehkä minun on vain päästävä yli omista typeristä ajatuksistani, ja antaa ukolle mahdollisuus nauttia uudesta harrastuksesta. Onneksi tässä on vielä mietintäaikaa ainakin viikko.

Tänään muskarissa soitettiin marakasseja (ukko osasi hienosti ihan itse soittaa!) ja kotona päätin tehdä käsillä olevista tarpeista oman marakassin. Oikeasti haaveilemme tästä ja tästä ja vaikka mistä muistakin soittimista. Kummitäti huhuu! ;)

Tadaa! Riisillä ja makaronilla täytetty tuttipullo käy marakassista!

Yksi juttu muuten vielä. Tänään tuli postissa potilaskertomus viimeviikkoisesta sydänkontrollista, ja tässä pari lainausta siitä:

"Hän on kehittynyt hyvin tasaista vauhtia, Downin oireyhtymää ajatellen jopa yllättäen hyvin."

"AV-läppävuoto on huomattavasti vähentynyt, miltei korjaantunut. Myös valtimotiehyt on pienentynyt, joten näillä kaikilla ei ole minkäänlaista hemodynaamista merkitystä, joten oireita ei ole odotettavissa."

Eihän tässä varsinaisesti mitään uutta tullut, mutta JEE! Tuntuu ihanalta kun siitä on oikein mustaa valkoisella.


P.S. Tänään meillä kävi kaupungin vammaispalveluohjaaja ja tapaaminen oli oikein antoisa. Yritän huomenna ehtiä kirjoittamaan siitä enemmän.

8 kommenttia:

 1. Muskarissa on varmaan hirmu kivaa! :) Sä oot keksiny hyvä marakassin! :) Mä tein talvella "rytmimunan" jättikinderin siitä yllätysmunasta.. :D Laitoin sinne raesokeria sisään, jos ois vahingossa auennu ni ei ois ollu vaarallista vaikka ois saanu suuhunsa sit sitä sisältöä :)
  Noi kehityksen miettimiset on välillä tosi inhottavia, vaikka ei niitä oikeesti pitäis miettiä! Niistä pitäis vaan jotenkin päästä eroon, ja mä ainakin suosittelisin jatkamaan muskaria jos Ukko siitä niin kovin piti! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, kyllä mä vähän taidan kallistua siihen suuntaan että jatketaan siellä muskarissa. Kun ihan varmasti ukko nauttii kyllä siitä :) Kunpa vaan vielä oppisin työntämään nuo tyhmät ajatukset mielestäni...

   Poista
 2. Jatkakaa ihmeessä musisointia! Jos lapsi nauttii niin sinäkin nautit.Ei muskarissa saisi olla ainakaan mitään suorituspaineita.Sen pitäisi olla vaan hauskaa! Mun ihan tavisvauvani pelkäsi alkuun kovia ääniä,sitten vierasti ja itki kun joku katsoi häneen päinkin.Kyllä meitäkin muutama äiti mulkoili,mutta emme välittäneet.Muskaria jatkettiin koska tiesin että vauva kotonakin kovasti tykkäsi kun soitettiin ja tanssittiin.Vähitellen sitten tottui muidenkin seuraan.Kyllä kaikki vauvat kehittyy ihan omaan tahtiinsa ja reagoivat milloin mitenkin uusiin asioihin.Ei sun tarvii mitään selitellä.Fiksut äidit tajuaa ja tyhmemmät jätä huomiotta!:)Mukavia muskarihetkiä! toivottelee yks aran taaperon äippä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos rohkaisevasta kommentista! :) Kyllä mä vähän luulen, että me jatketaan. Olen miettinyt tätä asiaa jo ihan siltäkin kannalta, että me tarvitaan jotain hauskaakin menemistä kaikkien lääkäri- ja terapiakäyntien vastapainoksi. Siis jotain mikä ei liity mitenkään pikku-ukon vammaan tai kuntoutukseen, muskari sopii siihen ihan loistavasti!

   Poista
 3. Hei pikku-ukko ja Elisa! Kirjoitan ensimmäistä kertaa ja olen monesti ajatellut asioista aivan sinun sanoilla. Meidän esikoinen, downpoika, täyttää tänään 8kk. Jos olisi syntynyt laskettuna aikana, niin ikää olisi 7vk vähemmän. Olen saanut iloa ja lohtuakin blogistasi. Meidän Janikin on varsinainen hurmuri!!! Ja maailman rakastettavin mussukka!!! Voimia ja iloa meille.

  VastaaPoista
 4. Hei ja kiitos kommentistasi. Meillähän onkin sitten melkein samanikäiset pienet, tiedä vaikka joskus olisivat kavereita keskenään! :) Tosi mukava kuulla, että sinulle on ollut iloa blogista, kuulutkos muuten jo facebookin downiaiset-ryhmään? En ainakaan muista bonganneenni teitä siellä. Suosittelen sitä oikein lämpimästi, ainakin minulle ryhmä (ja tietty myös muitten pikkudownien äitien blogit) on olleet oikea henkireikä viime kuukausina. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta onkin ollut mukava seurata pikku-ukon kehitystä juuri siksi, kun hän on niin samanikäinen. Olisi mukava olla yhteyksissä jonkun samassa tilanteessa olevan kanssa, mutta meillä ei ole ketään sellaista. Olen vielä täysin ulkona facebook jutuista.En kuulu facebookiin.

   Poista
  2. Hei! Kurkkaas tuohon sivupalkkiin, lisäsin siihen äsken sähköpostiosoitteen. Kirjoita ihmeessä jos siltä tuntuu! :)

   Poista