maanantai 30. joulukuuta 2013

1-vuotisneuvola"Pituutta tullut hyvin. Iho kunnossa. Rokotukset sujuivat hyvin. Tavallista maitoa kokeiltu. D-vitamiini.

Näin tänään kirjoitettiin neuvolakorttiin. En oikein tiedä mitä varten siinä lukee tuo "D-vitamiini". Onhan lehmänmaidossa lisättyä d-vitamiinia, mutta ei minulla silti ole ollut aikomustakaan lopettaa d-vitamiinitippojen antamista. Ei Ukko kuitenkaan varmasti vielä pitkään aikaan ihan kunnolla juo maitoa, vettä tai yhtään mitään mukista. Sitä paitsi olen nyt alkuun ostanut Ukolle luomumaitoa, eikä siihen käsittääkseni lisätä vitamiinia ollenkaan. Puuroon olen kyllä jo jonkin aikaa välillä laittanut vähän tavallista punaista maitoa, mutta ylipäätään meillä eivät maitotuotteet vielä ole kovinkaan suuressa käytössä.

Pituutta oli tullut viime neuvolakäynnistä, eli joulukuun alusta 1,2 senttiä ja paino oli pudonnut 8,3 kilosta 8,26 kiloon. Eihän tuo nyt varsinaista laihtumista ole, mutta harmittaa silti. Olisi sitä painoa saanut tulla lisää edes vähän. Tosin en kyllä varsinaisesti ihmettele minkä takia painoa ei ole tullut, sillä syöminen on ollut viime aikoina yhtä temppuilua, päristelyä ja nirsoilua. Varmaankin myös yöimetysten poisjäänti vaikuttaa, onhan se 1-2 ruokailukertaa vähemmän vuorokaudessa. Olin suunnitellut pikkuhiljaa jättäväni päivältäkin imetyskertoja jo pois, mutta noin huonon painonkehityksen takia en todellakaan voi enkä uskalla. Ukko ihan varmasti oikeasti tarvitsee äidinmaidosta saamansa lisäenergian kasvuun, ja toisaalta imetys myös turvaa riittävän nesteensaannin, kun juominen ei vielä oikein suju.

Rokotuksiahan nykyään annetaan 1-vuotisneuvolassa kolme, mutta minusta se tuntui vähän liialliselta määrältä antaa yhdellä kertaa. Sovimme siis, että MPR-rokote annetaan vasta kuukauden päästä, kun joka tapauksessa käymme uudestaan punnituksessa. Tänään M oli mukana neuvolakäynnillä, ja Ukko sai olla isän sylissä kun rokotuksia annettiin. Piikityksestä selvittiin aiempaan verrattuna yllättävän vähillä huudoilla, ja annoin Ukolle varmuuden vuoksi taas Panadolia heti rokotusten jälkeen ja myös nyt ennen nukkumaanmenoa. En viitsi vain seurata tilannetta ja odottaa kuumeen nousemista, kun lienee jokseenkin varmaa, että rokottaminen nostaa lämpöä tai ainakin aiheuttaa jonkinlaista huonoa oloa ja kipua pistokohdassa. Mieluummin siis ennaltaehkäisen harmituksen lääkitsemällä jo etukäteen.

Neuvolantäti antoi meille lopuksi vielä tällaiset:


MLL:n Ikiliikkuja-esitteen antaessaan terkkari kyllä oli vähäsen anteeksipyytelevän näköinen ja totesi että "Ukko kehittyy ihan omaa tahtiaan". Se on totta, ja siksi en ihan ymmärräkään mitä varten minulle pitää lyödä käteen esite, joka alkaa näin: "Toisella ikävuodella lapsi pystyy vaikuttamaan entistä enemmän asioihin ja tapahtumiin. Hän oppii kävelemään ja ilmaisemaan itseään puhumalla." Voi rakas neuvolantätimme, jos sinulla kerta on sen verran tilannetajua, että ymmärrät ettei meillä asiat mene ihan näiden kivojen pikku vihkosten mukaan, niin älä silloin anna meille näitä. Eihän tämä nyt oikeasti ole iso juttu, mutta kyllä nämä välillä pistävät miettimään. No, ehkä voin hyödyntää esitettä uuden vammaistukihakemuksen kirjoittamisessa, sillä siinä on tarkoituksena verrata lasta tavalliseen samanikäiseen lapseen.

Sen sijaan tuo ruokaohjevihko on kyllä ihan tervetullut. Olen sitä vähän jo selaillut ja bongannut kokeilemisen arvoisia ohjeita. Toivottavasti löydän jotain, joka kelpaisi Ukollekin ja saisimme syömisen sujumaan edes vähän paremmin.

2 kommenttia:

  1. Haluaisin kysyä, että minkä ikäisenä aloitte saamaan ukosta vammaistukea? Entä milloin fysioterapia alkoi? Me ollaan saatu esikoisesta (O:sta) vammaistukea ja nyt pitäisikin täyttää taas nämä kaavakkeet hänen osaltaan.. A:sta ei saaha vammaistukea. Vammaisohjaaja sanoi muutama päivä sitten, että hänestä ei näin pienenä voikaan saada mitään tukea. Oon aika ymmyrkäisenä asiasta.. Onhan hänellä ollu jo tähän mennessä paljon enemmän kontrolleja kuin tavis lapsella. Ja ne polimaksut sun muut ei oo mitään ilmasia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laitoin sulle viestiä facebookissa, on varmaan siellä muut-kansiossa :)

      Poista