perjantai 14. maaliskuuta 2014

Lempipuuhia

Aika kuluu ihan hirmuista vauhtia ja paljon kaikenlaista kivaa ja jännittävää on tapahtunut. En halua (=jaksa) kuitenkaan tehdä kilometrin mittaista sillisalaattipostausta, joten tähän ajattelin vain kertoilla vähän Ukon tämänhetkisistä lempileikeistä ja -touhuista.

Ukko on alkanut istumaan oppimisen myötä viihtymään entistä paremmin lattialla. Varsinkin aamuisin ja päiväunien jälkeen virkeänä se saattaa tutkiskella rauhassa lelujaan itsekseen ihan hyvän aikaa. Tarkoitus ei tietenkään ole opettaa lasta olemaan mahdollisimman paljon yksin, mutta esimerkiksi ruuanlaiton kannalta on ihan hyvä asia, että Ukko ei tarvitse kokoaikaista viihdyttäjää itselleen. Ja ei se lapsi siitäkään rikki mene, jos se joskus hetken marisee tylsyyttään. Nimittäin en myöskään halua kasvattaa lastani luulemaan, että koko maailma pyörii vain hänen ympärillään, tai siihen että aina pitäisi olla jotakin huippuhauskaa tekemistä.

Nyt taisin vähän karata aiheesta, takaisin asiaan siis...

Ukolla näkyy olevan ihan selvästi jo tiettyjä suosikkileluja, joihin se tarttuu muita useammin. Yksi lemppareista on tämä traktori:Traktorin kyytiin päätyy milloin mitäkin, ja tässä kuvassa rengaskin on keksitty ripustaa traktorin piippuun. Joku voisi kysyä, että "mitä sitten?", mutta minusta tällainen leikin alku kertoo osaamisen ja mielikuvituksen kehityksestä, mikä on tietenkin tosi hyvä juttu. Traktorilla on myös kiva ajella edestakaisin niin että kyydissä olevat tavarat lentelevät. Traktorin lisäksi Ukko on viime aikoina innostunut autoilla leikkimisestä. Se tönäisee autoa aina vähän eteenpäin ja ryömii perässä, ja erityisen hauskaa on jos äiti innostuu päristämään pikkuautolla ympäri Ukkoa.

Muita mukavia juttuja ovat esimerkiksi pallon vierittäminen ja sen perässä ryömiminen, pallottelu äidin tai isän kanssa, renkaiden laittaminen rengastorniin ja palikoiden ja pikkulelujen kerääminen koriin tai siirtäminen korista toiseen. Aina kun Ukko onnistuu tekemään jotain mitä pyydän, niin se katsoo minuun ikään kuin sanoakseen, että "näithän nyt kun osasin!". Ja äiti tietty taputtaa ja kehuu hurjasti!


Siirretään palikat korista taloon

Ja nyt aplodeja kiitos!

Myös palikkatornin ja nuppipalapelin tekemistä olemme harjoitelleet jonkin verran. Palikoiden pinoaminen sujuu avustettuna jo aika mukavasti, mutta palapelin ideaa Ukko ei vielä ole hoksannut. Palikkatornin tekeminen taitaakin olla jokin käsien motoriikkaan liittyvä etappi, jota neuvolassakin jossain vaiheessa testataan. Ukon hienomotoriikka on pikkuhiljaa kehittynyt parempaan suuntaan, ja pinsettiotekin on vihdoin alkanut löytyä. Se on tosi hienoa, sillä pinsettiote ja hyvä hienomotoriikka ovat tietenkin edellytyksenä monen muun taidon oppimiselle.

Luonnollisesti välillä Ukkoa kiinnostavat ihan muut jutut, kuin omat lelut. Puhelimet, kaukosäätimet ja sähköjohdot vetävät puoleensa kuin magneetti, ja keittiössä on ihan parasta saada käteen oma kauha ja kattila. Myös kaikki rapiseva, kuten muovikassit ja lehdet ovat mielenkiintoisia, mutta ikävä kyllä kiellettyjä Ukolta. Välillä annan sille tarkoituksella jonkin mainoksen tutkittavaksi ja revittäväksi, mutta silloin saa olla tarkkana, sillä pienet paperinpalat päätyvät Ukon suuhun alta aikayksikön.

Tietokone ja tabletti ovat Ukon mielestä myös hirmu kiehtovia, ja puheterapeutilta saimme vinkkejä sovelluksista, joita tabletille kannattaa ladata ja Ukon kanssa katsella. Mutta niistä enemmän sitten EHKÄ toisessa postauksessa, sillä nyt alkaa olla äidilläkin nukkumaanmenoaika.

2 kommenttia:

 1. Voi olla että oon vanhanaikainen, mutta mun mielestä tuon ikäisen voisi hyvin pitää vielä erossa tabletista. Ehtii sitä myöhemminkin, varmasti aivan tarpeeksi, kiinnittyä nykyiseen ruutupainotteiseen maailmaan.
  Mukava lukea, että edistystä kehityksessä tapahtuu :-) Joku vois kuvitella ettei tuollaisilla ole mitään väliä, täysin merkityksetöntä, mutta sitähän se ei ole. Tsemiä sinne kovasti. Kannattaa pitää mielessä sanonta Hitaasti mutta varmasti ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta tuokin, mutta toisaalta aika vähäistä meidän tabletinkäyttö vielä toistaiseksi on, vaikka ukkeli siitä niin kovin innoissaan olisikin.
   Nyt viime aikoina on tullut ihan hurjan paljon uusia juttuja Ukon kehityksessä ja se on kyllä ihan mahtavaa. :)

   Poista