tiistai 25. maaliskuuta 2014

Turvaistuinostoksilla - Klippan TrioFix Recline

Nyt voin vihdoinkin huokaista helpotuksesta, turvaistuin on hankittu! Pohdiskelin turvaistuinasioita jo marras-joulukuussa, mutta vasta eilen saimme aikaiseksi lähteä istuinta ostamaan. Ja mikäpä siinä, onhan Ukko näihin päiviin asti mahtunut vielä aivan hyvin matkustamaan turvakaukalossaan, mutta nyt kaukalon vyöt alkoivat olla jo hankalan lyhyet.

Olen käyttänyt tuntitolkulla aikaa tutkien netistä turvaistuintestejä, käyttökokemuksia sekä lastentarvikeliikkeiden tarjontaa ja lopulta olin aivan pyörällä päästäni istuinviidakossa. Autoina meillä on hatchback-Corolla isofixillä varustettuna ja farmari-Passat ilman isofixiä. Kaikin puolin hankala yhdistelmä. Toinen on ahdas ja toisessa istuin pitäisi kiinnittää "vain" turvavöillä. Kaiken hämmennyksen jälkeen katsoin lopulta parhaaksi marssia liikkeeseen katsomaan ja vertailemaan istuimia ihan paikan päälle.

Kävimme Babystylessa sekä Lastentarvikkeessa, joissa molemmissa saimme erittäin hyvää palvelua. Ulkomailta en missään vaiheessa harkinnut tilaavani istuinta. Olisihan siinä saattanut jonkin verran säästää, mutta minua ainakin mietitytti se, että jos tilauksen tai istuimen kanssa tulisikin jotain ongelmaa, niin mitä sitten tapahtuisi. Ja kun istuin joka tapauksessa on kertaluontoinen hankinta, joka on monta vuotta käytössä, niin ei satanen tai pari mielestäni siinä kohtaa ihan hirveästi paina. Sitä paitsi kun lopullinen valintamme sattui kohdistumaan kotimaiseen istuimeen, niin en tiedä olisiko sitä edes löytynyt ulkomaisista nettikaupoista.

Kriteerinä istuimelle oli, että se pitää voida kiinnittää sekä isofixillä, että auton omilla turvavöillä. Palkki-istuimet olivat poissuljettu vaihtoehto Ukon "lötköyden" takia (muutenkin palkin mukavuus ja turvallisuus mietitytti), ja koska turvavyöistuin kasvot menosuuntaan on mielestäni myös huono vaihtoehto, niin oli siis löydettävä istuin, jossa matkustetaan selkä menosuuntaan. Lisäksi halusin, että istuin ei veisi ihan tuhottomasti tilaa autossa, sillä toivomuksena oli, että Corollassakin mahtuisi edes jotenkin vielä istumaan etupenkillä, vaikka turvaistuin olisi takana.

Nämä vaatimukset esitettyäni jäi kummassakin liikkeessä jäljelle vain yksi vaihtoehto: Klippan TrioFix Recline jalustalla.


Kuva: Babystyle

Ostimme istuimen Lastentarvikkeesta, ja se maksoi 448 euroa. Babystylesta sen olisi saanut 20 euroa halvemmalla, mutta värivaihtoehtona oli ainoastaan musta, ja halusin meille mieluummin tuon musta-harmaa-oranssin. Istuinta pystyy käyttämään monella eri tavalla aina 36-kiloiseksi asti, joten istuin on käytössä pitkäikäinen (lapsen kasvaessa istuimen voi kääntää kasvot menosuuntaan, ja lopuksi käyttää sitä ilman telakkaa, lapsi auton turvavöissä). Asensin istuimen tänään Corollaan, ja asentaminen isofixeihin oli helppoa. Istuin vie yllättävän vähän tilaa autossa, ja pelkääjän paikalla mahtuu edelleenkin istumaan ihan hyvin.

Autoliiton testissä TrioFix on saanut arvosanaksi vain tyydyttävän. Testituloksiin tarkemmin tutustuessa ei istuin kuitenkaan ole lainkaan niin "huono" kuin arvosanan perusteella voisi olettaa. Miinuspuolena mainitaan esimerkiksi, että istuin on erittäin ahdas. On totta, että istuin on melko kapea enkä tätä istuinta välttämättä hieman tukevammalle lapselle suosittelisikaan, mutta meidän hintelä pikkumies sopii istuimeen aivan mainiosti. Miinuksena mainitaan myös, että lapsen kiinnittäminen on monimutkaista. Tästä olen jokseenkin eri mieltä. Turvakaukalossamme oli ihan samanlaiset vyöt, joita olen jo yli vuoden käyttänyt aivan sujuvasti. Tuokin asia lienee siis tottumuskysymys. Lisäksi testissä väitetään, että lapsi näkee istuimessa huonosti ulos autosta. No, näkee se joka tapauksessa nyt paljon paremmin kuin kaukalosta näki, joten miten sen nyt ottaa...

Pari asiaa testituloksissa kieltämättä laittoi mietityttämään, sen myönnän. Plussana mainitaan alhainen kuormitus etutörmäyksessä,  mutta sen sijaan sivutörmäyksessä kuormitus on melko suuri. Se on tietysti ikävää, mutta jouduin nöyrtymään ja toteamaan, että jos haluamme, että muut istuimeen kohdistuvat vaatimuksemme täyttyvät, on jostain suostuttava tinkimään. Toinen asia mitä mietin on se, että testissä sanotaan istumisasennon olevan epämukava. Istuinta saa hieman kallistettua, mutta siitä huolimatta asento on kieltämättä melko suoraselkäinen. Tänään koeajelulla Ukko onneksi tuntui viihtyvän uudessa istuimessaan, ja jopa nukahti siihen. Eikä ainakaan sillä matkalla pää retkahtanut nukkuessa eteenpäin pystystä istuma-asennosta huolimatta.

Huolimatta pienistä myönnytyksistä joita jouduin istuimen valinnassa tekemään, olen kuitenkin tyytyväinen hankintaamme. Tai oikeastaan loppupeleissä Ukkohan sen määrää, miten tyytyväisiä olemme istuimeen. Ja sen näkee vasta, kun pääsemme käyttämään istuinta ihan kunnolla.

Muokkaus 7.9.2014: On jo jonkin aikaa pitänyt tulla lisäämään tänne, että olin itse idiootti ja painoin istuimen pohjassa olevan "kallistusputken" pois asentaessani istuinta telakkaan. Tämä tarkoittaa siis sitä, että pitkän aikaa luulin istuimen olevan kallistetussa asennossa, vaikkei se todellisuudessa ollutkaan. Eli silloin kun istuin on oikeasti kallistettuna, on Ukon asento mukava, eikä nukkuessakaan pää retkahda eteenpäin. Luonnollisesti istuin vie kallistettuna enemmän tilaa autossa, mutta kyllä silti vielä meidän pikku-Corollan etupenkillä mahdun ainakin minä istumaan. M ei siinä enää mielellään matkusta.

Loppuun vielä muutama otos Ukosta ravintolassa, jossa kävimme istuinostosten jälkeen syömässä. Ukko oli hyväntuulinen ja reippaana heitti tarjoilijan kanssa ylävitoset (uusi lempijuttu jopa ihan ventovieraidenkin kanssa!).


Ennen Ukon syntymää kävimme M:n kanssa tosi usein ulkona syömässä. Nyt se on luonnollisesti harventunut, mutta nykyään on sitäkin mukavampaa, kun joskus pääsee ravintolaan. Vielä toistaiseksi tällaiset jutut ovat meille Ukon kanssa helppoja, sillä Ukko on niin pieni, että sen voi istuttaa syöttötuoliin ja antaa naposteltavaa, niin se jaksaa istua kiltisti syömisen ajan. Tiedän kuitenkin down-perheitä, joissa ulkona syömisestä ja ylipäätään ihmisten ilmoilla liikkumisesta ei oikein tahdo tulla mitään lapsen vilkkauden ja karkailutaipumuksen vuoksi. Saa nähdä minkälainen Ukosta tulee kunhan se vähän kasvaa. Pyrin ajattelemaan, että se on sitten sen ajan murhe, eikä tulevia (mahdollisesti olemattomia) ongelmia ole mitään järkeä murehtia etukäteen. Tällä hetkellä pystymme elämään jokseenkin normaalia lapsiperheen elämää ja menemään mihin haluamme, joten nautitaan siitä nyt!

8 kommenttia:

 1. Kiitokset arviostasi, ollaan myös mietitty tuota istuinta :) Vielä ei ole kiire koska poika on vasta 7kk, mutta epäilys jää, että meidän nyt jo 9kg mötikkä ei tuohon istuimeen mahdu. Kiitoksia joka tapauksessa, oli kiva lukea kokemuksia istuimesta!
  //JenniHL

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! Mukava kuulla, että tästä oli sinulle hyötyä. :)

   Poista
 2. Hei, mekin olemme hankkimassa tällä viikolla kyseistä istuinta ja ajattelin valaista tuosta autoliiton tekemästä törmäystestisä, mikäli sinua/jotain kiinnostaa! Eli itsekin olen ihmetellyt ja kysellyt, miksi sitten tämä on saanu niin huonon arvion testissä, niin vaikka nuo käyttömukavuudet ovat myös tuoneet miinusta testiin (ja samaa mieltä olen kanssasi, ettei ole vaikea kiinnittää, eikä ole ahdas meidänkään pojalle), niin kuulemma kun istuimille tehdään törmäystesti, niin se pitää testata ns. "huonoimmalla" mahdollisella tavalla. Eli siis kasvot menosuuntaan. Ja kun taas palkki-istumet ovat saaneet todella hyviä arvosanoja (itse en luota niihin yhtää), niin jos testataan klippan sekä palkki kasvot menosuuntaan molemmat, niin palkki on ehkä hieman lapsiystävällisempi niskoille, kun turvavyöt, mutta jos testissä vierekkäin olisi klippan selkä menosuuntaan ja palkki-istuin, niin Klippan veisi kirkkaasti voiton kotiin!! Ja itsekin aion kyllä pitää lasta selkä menosuuntaan vielä pitkään! :) Toivottavasti selostuksesta sai jotain selvää :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kiitos selvennyksestä. Itsekin mietin että mitenkähän se testi oli tehty, ja tämä oli kyllä huojentavaa tietoa! Meillä' kanssa ukkeli tulee matkustamaan selkä menosuuntaan mahdollisimman kauan. Tällä hetkellä tosin kaikin voimin aina yrittää kääntyä katsomaan mua kuskinpenkillä. :)

   Poista
 3. Me ollaan kanssa mietitty kyseistä istuinta. Kaupassa myyjä sanoi että testitulos oli huono, koska istuin oli kiinnitetty ilman jalustaa katse menosuuntaan. Testit selkä menosuuntaan ovat menneet kuulemma hyvin. Ehkä tuo liittyy myös aikaisemman kommentoijan tietoon, että testataan aina se huonoin kiinnitystapa... Lisäksi myyjä sanoi, että tästä uudesta mallista ei vielä olisi testituloksiakaan. Luin pikaisesti tuota autoliiton testiä, mutta täytynee vielä perehtyä hieman paremmin asiaan. Olis kiva kuulla kokemuksia käytöstä nyt kun olette jo ehtineet varmaan hieman testata istuinta käytännössäkin. :)

  - Salla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ja kiitos kommentistasi! Olemme olleet istuimeen tyytyväisiä, ja Ukkokin tuntuu viihtyvän siinä ihan hyvin. :)

   Jos jotain miinuspuolia pitää keksiä, niin istuma-asento on valitettavasti niin pysty, että nukkuessa Ukko välillä retkottaa eteenpäin vähän kurjannäköisesti.

   Poista
 4. Meillä harkinnassa kyseinen istuin. Onko siis jopa kallistettaessa kovin pysty asento?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, asento on aika pysty, tosin mun mielestä siitä ei oikeastaan ole haittaa, paitsi nukkuessa. Mutta onneksi Ukko on viihtynyt istuimessa hyvin, eikä vastalauseita ole kuulunut pitkilläkään matkoilla. :)

   Poista