maanantai 20. lokakuuta 2014

Leluista ja leikkimisestä

On ollut todella ilahduttavaa huomata, että Ukon touhuissa alkaa olla yhä enemmän ja enemmän "järkeä". Toisin sanoen se siis leikkii ajoittain jo ihan oikeasti, pelkän tavaroiden katselun ja heittelemisen sijaan. Myös leikin vastavuoroisuutta on havaittavissa, tosin lähinnä aikuisen kanssa leikkiessä. Muiden lasten kanssa Ukko on hieman arka, mutta toivottavasti asia muuttuisi päiväkodin aloittamisen ja iän karttumisen myötä.


En ole enää pitkään aikaan haalinut Ukolle leluja siinä määrin, mitä ensimmäisen vuoden aikana. Nyt varsinkin kun joulu ja kaksivuotissynttärit ovat jo ihan lähellä, en aio hankkia syksyn aikana enää mitään (saapa nähdä, miten tämä lupaus pitää...). 


Olen kuitenkin jo miettinyt valmiiksi lahjatoiveita Ukolle, kun niitä pian kuitenkin moni varmasti kyselee. Luonnollisesti yritän jonkin verran ajatella leluhankinnoissa ja -toiveissa sitä, millaiset lelut olisivat Ukolle tässä vaiheessa parhaita kehityksen kannalta, mutta kyllä joitakin juttuja voi silti hankkia ihan vain huvin vuoksi. Ja toisaalta jos tarkemmin ajatellaan, niin aika harva äkkiseltään ihan tavalliselta vaikuttava lelu on kuitenkaan "turha". Pallon heittely ja palikoilla rakentelu kehittävät motorisia taitoja, leikkiruokien tarjoilu vanhemmille kehittää vuorovaikutustaitoja ja pehmoeläimillä leikkiminen kehittää mielikuvitusta. Tällaista listaa voisi jatkaa loputtomiin.

Näiden ajatusten pohjalta joulun ja synttäreiden toivomuslistamme sisältää siis hyvin yksinkertaisia asioita, kuten leikkiastioita, hakka, pikkueläimiä, palikkalaatikko ja ongintapeli. Sen lisäksi myös kirjat ja vaatteet ovat aina tervetulleita.Leikki on lapsen työtä, jolla on valtava osa lapsen kehityksessä. Siksi haluan tarjota Ukolle mahdollisuuden monenlaisiin puuhiin autolla päristelystä kotileikkiin. Mielestäni on oikeastaan ajanhukkaa edes miettiä, että jotkut leikit sopisivat vain pojille tai vain tytöille. Tosin Ukon suosikkeihin kuuluu tällä hetkellä yleensä melko poikamaisiksi mielletyt autoleikit, vaikkemme autoja mitenkään erityisesti sille ole tuputtaneetkaan.

Muita suosikkeja tällä hetkellä ovat palikoilla rakentaminen, palloleikit ja kirjojen lukeminen. Myös laulu- ja soittotuokiot ja kukkuu-leikit ovat kovasti Ukon mieleen, ja varmasti myös edesauttavat kielellistä kehitystä sekä vuorovaikutustaitoja.

Vuorovaikutuksesta puheenollen, Ukko on viikon sisään oppinut kaksi uutta viittomaa; leipä ja leppäkerttu. Viittomat tahtovat välillä mennä vähän sekaisin keskenään, mutta siitä huolimatta olen aika innoissani. Siitä saa aikamoisen lisämotivaation viittomien opiskeluun ja käyttöön, kun on enemmän tai vähemmän viittonut yksinään jo kuukausikaupalla, ja nyt vihdoin se alkaa tuottaa tulosta. Ensi viikolla on ensimmäinen viittomaopetuskerta, enkä malttaisi odottaa. :)

Mutta nyt hyvää yötä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti