sunnuntai 15. maaliskuuta 2015

Uusia taitoja

Nyt on pakko tulla vähäsen hehkuttamaan: Nokkamukit on meillä historiaa! Ukko on oppinut juomaan pillistä, joten nykyään meillä juodaan maidot, vedet ynnä muut Ukon ikiomasta apinapillimukista.

Nokkamukin käyttöä osa puheterapeuteista ei suosittele lainkaan, sillä se ei edistä suun alueen motorista kehitystä. Itse kuitenkin kapinoin ja annoin Ukon juoda nokkamukista, sillä eihän se muuten olisi saanut tarpeeksi nestettä imetyksen loputtua, kun mukin reunalta tai pillistä juominen ei sujunut eikä tuttipullokaan ole Ukolle 4-5-kuisesta lähtien kelvannut.

Viimeisen vuoden ajan olen aina silloin tällöin yrittänyt saada Ukkoa juomaan pillistä, mutta tätä ennen se ei ole onnistunut. Kuten monesti aiemmin, tälläkin kertaa asiaan auttoi vain ajan kuluminen ja siten motoristen taitojen kehittyminen. Esimerkiksi Ukko on hiljattain oppinut myös puhaltamaan. Ja puhaltaminen ja imeminen taitoina oletettavasti kulkevat käsi kädessä.

Ukko on oppinut myös lisää uusia viittomia, pudistamaan päätään ja sanomaan "eeiiii", ja "oho!".

Niin ja viimeisenä vaan ei vähäisimpänä syömiseen liittyvät jutut. Perjantaina päiväkodissa Ukko oli kuulemma lusikoinut aamupuuron melkein kokonaan itse. Lusikan käyttöä olemme kotonakin kovasti harjoitelleet, ja mielessäni on ollut tavoitteena, että Ukko söisi itse kesään mennessä. Tätä vauhtia tavoite saattaa täyttyä jo hyvissa ajoin ennen kesää. Iso asia, josta olen tosi iloinen! Niin ja lisäksi pojalle maistuu nykyään ihan tavallinen ruoka aina silakkapihveistä alkaen. Siis päiväkodissa, ei kotona. Mutta en stressaa asiasta ja pidän sitä hyvänä ennusmerkkinä, että jonain päivänä Ukko söisi kotonakin monipuolisesti kaikkea.


2 kommenttia:

  1. Söpö poika :) Kiva lukea teidän kuulumisianne, käyn aina kurkkimassa onko tullut päivityksiä.

    VastaaPoista
  2. Ihana Ukko ja onneksi olkoon uudesta taidosta! :) Meilllä ei rintaa, tuttipulloa tai nokkamukia huolittu ollenkaan. Alku oli varsinaista takkuamista tämän takia (letkukin oli käytössä ihan alussa), mutta 6 kk:n iässä alkoi juomaan pillillä heti ekasta yrityksestä. Olisi pitänyt kokeilla vielä aikaisemminkin. Sanoja ei tosin ole vielä tullut, mutta pienihän tuo on vielä (1,5 v.), vaikka olisi ns. normilapsikin. Lusikalla ei syö omatoimisesti muuta kuin hedelmäsosetta, muita ruokia vaan tökitään. Ja pitää olla ns. aikuisten lusikka, ei mitään vauvalusikoita :D Karkeaa ruokaa on jo alkanut mennä vähän paremmin, mutta syöminen on silloin tosi hidasta, eli aika paljon soseilla mennään vieläkin. Mutta parempaan suuntaan kuitenkin. Näissä syömisongelmissa on eniten juuri ollut haasteita ja aika hoikkeliineja ollaan vieläkin.

    VastaaPoista