keskiviikko 2. maaliskuuta 2016

Puheterapian ohjauskäynti

Ukon puheterapiaan sisältyy ohjauskäyntejä myös meille vanhemmille. Eilen oli ensimmäinen tällainen käynti. M:llä sattui olemaan sopivasti vapaapäivä, joten hänkin pääsi mukaan mikä oli ihan kiva juttu.

Puheterapeutti kertoi harjoituksista, joita hän on Ukon kanssa tehnyt. Terapeutti on eri tavoin houkutellut Ukkoa lisäämään puheen matkimista ja ääntelyä, ja kaikumikki on kuulemma ollut siinä hyvä apu. Suun motoriikkaa on harjoitettu esimerkiksi saippuakuplia puhaltamalla. Ukko sai kehuja siitä, että se on kiinnostunut kaikesta ja se lähtee innolla tekemään harjoituksia. Sen sijaan keskittymiskyvyssä on kuulemma hieman parantamisen varaa, mitä en kyllä yhtään ihmettele. Taitaa olla niin, että innostus uusista kivoista tavaroista ja leikeistä jyrää välillä tehtävään keskittymisen.

Terapeutti on sitä mieltä, että Ukko on downiksi aika taitava. Downien keskuudessa hajonta on tietenkin aivan valtavaa, mutta minusta tuntuu, että lähestulkoon kaikki tuntemani samanikäiset down-lapset ovat ihan yhtä eteviä, ellei etevämpiäkin. Niin tai näin, joka tapauksessa kehut lämmittävät mieltä ja luonnollisesti Ukko on näin äidin näkökulmasta hirmu fiksu (ainakin halutessaan).Keskustelimme myös puheterapian tavoitteista, joita kieltämättä on aika hankala asettaa ainakaan kovin tarkasti. Tottakai toivon, että Ukko oppisi puhumaan, mutta kirjasimme tavoitteisiin ympäripyöreästi suunnilleen näin; "äänteiden ja sanojen lisääminen". Lisäksi tarkoituksena on harjoittaa suun motoriikkaa OPT-menetelmällä. En tiedä menetelmästä kovin tarkasti, mutta siihen sisältyy harjoituksia esimerkiksi muovisilla purutuubeilla. Olen kyllä kuullut menetelmästä ennenkin ja on tosi mukavaa, että puheterapeuttimme on perehtynyt siihen.

Tavoitteena on myös sujuva kommunikointi viittomien ja kuvien avulla, mutta mielestäni on hyvä, että puheterapeutti keskittyy eniten kuitenkin suullisen ilmaisun kehittämiseen. Ylipäätään olen iloinen, että saimme Ukolle niin osaavan ja mukavan terapeutin. Se kun ei todellakaan ole mikään selviö, kun puheterapeuteista tuntuu olevan pulaa ihan koko maassa.

8 kommenttia:

 1. Puheterapia on kiinnostavaa. Suomen opinnoissa tutustuimme siihen pintapuolisesti, ja se vähä jätti suuren kiinnostuksen. Muistan ajatelleeni, että jo kielen akrobatia suussa on niin ihmeellinen asia, että on koko puhetaito tuntui huikaisevalta... Kunpa puheterapeutteja olisi maassa riittävästi! Iloa ja onnea Ukolle OPT:n parissa. :) Kuulen mielelläni lisää sen vaiheista ja siitä mitä ja miten Ukko löytää. - Taina S.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Puheterapia on sattuneestä syystä alkanut kiinnostaa kovasti minuakin. Jos vielä joskus on mahdollista lähteä opiskelemaan jotain, niin minusta voisi tulla puheterapeutti (tai sitten puutarhuri!).

   Tämä puheenkehitys on aihe, johon varmasti vielä palaan. Se on meille tällä hetkellä niin iso ja ajankohtainen juttu.

   Poista
 2. Kuulostaapa tutulle. Aatoksella alkoi pari viikkoo sit pute ja maanantaina oli eka ohjauskäynti. Samoja tavoitteita laitettiin täälläkin. Hirmu vaikee on miettiä toisaalta näin pienelle ihan realistisia tavoitteita, mutta puhetta kohti mennään. ☺

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oishan se ihanaa kun voisi laittaa tavoitteeksi että "vuoden päästä lapsi osaa puhua", mutta kun se on tietty paljon muustakin kuin terapoinnista kiinni... Uskon kyllä että meillä vielä joskus kommunikoidaan pääasiassa puheella, ainakin hyviä merkkejä on ilmassa. :)

   Poista
 3. Ison pojan juttuja Ukolla menossa. Hienoa! Pirjo

  VastaaPoista
 4. Tiedätkö 30vuotta sitten synnytin 18vuotiaana tyttösenå pojan Tonin ja hän oli myös down lapsi.sain nauttia hänen kanssaan elämästä vain hetken teimme sinä aikana yhteisen uskomattoman retken. Nyt luettuani blogiasi viet minut ihanalle retkelle joka kerta. Muistelin että julkaisiko Ukon isä ihanan kirjeen kun Ukko täytti vuoden?? En löydä kirjoitusta mistään.. Ihanaa kevään odotusta ja innolla odotan seuraavaa kirjoitusta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos mieltä lämmittävästä kommentista! :) Sellaista kirjettä ei meillä ole ollut, ehkä se oli jossain toisessa blogissa? Hyvää keväänodotusta myös sinulle! :)

   Poista